Våga belöna ”fel”

Jag har varit (och delvis fortfarande är?) den som alltid vill hålla mig till det normala, inte göra något annorlunda/eget som gör att jag sticker ut från mängden. Att träna med Win kan vara superenkelt och ibland jättesvårt, jag får henne inte alltid att förstå vad jag vill. Trots att jag kör exakt samma metod som jag kört på så många andra hundar (nu låter det som jag tränat MASSOR med hundar) så förstår hon inte, hon försöker. Det går ändå inte. Efter att tittat uppåt, framåt och inse att jag måste göra en helomvändning för att få min hund att förstå. En helomvändning som gör att jag måste bryta dessa oskrivna regler.

Vad gör man om hunden inte utför ett moment (som hunden kan) precis som man vill? Jo, oftast struntar man i belöning och gör om. För att sedan belöna när det utförs rätt. Vad händer med Win när belöningen uteblir? Hon står där och undrar när belöningen ska komma, när vi sedan ska göra ett nytt försök så ser hon fortfarande ut som ett frågetecken och undrar var den där belöningen tog vägen. Hon blir tveksam inför nästa försök. ibland så tveksam att hon inte ens vill försöka igen…
Därför blev jag så oerhört glad när jag läste Starsweepers intervju med Hedi Billkvam, där Heidi berättar om hur hon belönade Bolibompas dåliga fart. Vilket för många andra hade varit big no. Hon berättar även om det som händer om man inte belönar en hund som gör fel, den börjar tänka. Vilket är precis det Win har gjort! Det ska alltid vara FULL FEST som Heidi säger, oavsett hur det utförs.

Jag har släppt dessa oskrivna regler. Jag belönar trots att hon sätter sig snett ibland eller har dålig position i fria följet. För vet ni vad? Numera tycker hon det är ROLIGT att träna lydnad, hon ger inte upp på samma sätt. För den där belöningen kommer alltid. Hon är redo för att göra om saker hur många gånger som helst. Jag hoppas på att med mer hjälper från min sida kunna belöna henne fram till rätt beteende. Just nu har vi inget snyggt att visa upp, men vad gör det när min hund tycker träningen är rolig?  :love:

20141031

1 kommentar till “Våga belöna ”fel””

  1. Pingback:Projekt: Alla rätt | Melinez

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.